Tack Ingves

Att allt för ofta titta på portföljens utveckling är inte bra. Men har man disciplin är det okej att titta då och då, så som en gång per halvår.

Så hur har Ecorrens portfölj, eller rättare sagt portföljerna utvecklats de senaste sex månaderna. Ecorren har två portföljer, en hos Avanza och en hos Nordnet. Mer om detaljerna i portföljerna kommer i senare inlägg, men båda innehåller breda aktieindex. Ecorren är trots allt Sveriges kanske tråkigaste indexinvesterare.

Nordnet-portföljen är något mer fokuserad på Norden med Avanza-Portföljen är kryddad med en investmentbolags-indexfond. Nordnet-portföljen har också något lägre totalkostnad.

Så hur har det gått?

Som du ser i figuren ovan har det gått ganska bra om man jämför med index. Nordnet-portföljen står på + 8,29 %medans Avanza-portföljen ligger på + 5,72 %.

Det kanske mest lämpliga jämförelseindex är MSWNTR, dvs. MSCI globala index inklusive utdelningar. MSWNTR ligger på + 0,43 för halvåret. Ett mer känt men mindre rättvisande index är SIX30RI, med Stockholmsbörsen mest omsatta bolag inklusive utdelningar. SIX30RI ligger efter sexmånader på 2,42 %.

En vettig fråga vid det här laget är så klart följande: Hur kan Ecorren klå index om hen följer index?

Svaret är valutaeffekten. Den svenska kronan har som känt tappat stort mot många andra valutor, inte minst dollarn och euron. Nedan ser du hur kronan under det första halvåret 2018 försvagats mot dollarn.

Eftersom att dessa två valutor är ganska tunga i de båda portföljerna, har Ecorren nog Riksbanken att tacka för den goda utvecklingen.

/Ecorren

One thought on “Tack Ingves

  1. You can certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart. ”What power has law where only money rules.” by Gaius Petronius.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.