Jämförelseindex

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza.

Här om dagen uppmärksammade Ecorren i en tweet att varken Nordnet eller Avanza erbjöd något globalt jämförelseindex som inkluderade utdelningar. Med andra ord saknas det ett index som kan utgöra ett riktmärke för alla investerare  vill jämföra sina globala aktie- eller fond-portfölj.

Som Jan Bolmeson på rikatillsammans-bloggen uppmärksammat, jämför vi i Sverige ofta vår portfölj mot ett svenskt index. Detta är en lämplig och bra jämförelse om du begränsar ditt innehav till svenska värdepapper. Gör du det finns det olika typer av index, så som OMXS30 och OMXSPI. Det senare, OMXSPI är bredare än OMXS30. Gemensamt har båda dessa index att de inte räknar med utdelningen. En mer rättvis jämförelse om du vill jämföra ditt svenska innehav av aktier eller aktiefonder är index som tar med avkastningen. Dessa index slutar oftast med termerna “Return Index”, tex. SIX30RI.

Men om du däremot har en global aktie- och eller aktiefonds- portfölj är det lämpligare att jämföra med ett globalt index inklusive utdelning.

Märkligt nog saknar både Avanza och Nordnet just ett sådant globalt jämförelseindex som inkluderar utdelning. Avanza ska dock ges kredd för att de åtminstone har med ett globalt jämförelseindex. Detta index tar däremot inte med just utdelningar.

Intressant är att både Nordnets och Avanzas fond-generatorer föreslår globala portföljer vid långsiktigt sparande med hög risk. Att då inte erbjuda sina kunder ett relevant jämförelseindex är högst märkligt.

Både Avanza och Nordnet skulle titta vidare på frågan, men Ecorren har förstått av kommentarer på twitter att är det dyrt att köpa in ett sådant index. Det är därför oklart och kanske inte troligt att ett sådant jämförelseindex dyker upp inom kort.

I sammanhanget är det värt att lyfta fram att Avanza klår Nordnet med hästlängder när det kommer till antal jämförelseindex som rör aktiemarknaden. Avanza har 20 stycken medan Nordnet endast har hälften.

Avanzas jämförelseindex (aktiemarknaden) Nordnets jämförelseindex (aktiemarknaden)
 1. DJ World Index
 2. OMX Nordic PI
 3. OMX Nordic 40
 4. SIX Portfolio Return Index
 5. SIX30 Return Index
 6. OMX Stockholm 30
 7. OMX Stockholm PI
 8. OMX Helsinki
 9. OMX Copenhagen 20
 10. OSEBX Oslo
 11. Dow Jones
 12. NASDAQ
 13. DJ USA
 14. NASDAQ 100 Index
 15. DJ Canda
 16. DAX
 17. DJ UK
 18. Nikkei
 19. Hang Seng
 20. OMX Stockholm GI
 1. OMXS30
 2. OMX Stockholm PI
 3. OMX Helsinki GI
 4. OMX Copenhagen GI
 5. OSEBX
 6. NASDAQ Composite
 7. NASDAQ 100
 8. OMX Stockholm GI
 9. OMX Stockholm Benchmark GI
 10. DAX30

 

/Ecorren

4 thoughts on “Jämförelseindex

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.