Var är de (fonderna)?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza.

I våras skrev Morningstar, jämförelse-sajt för fonder, att Fidelity skulle lansera riktigt billiga indexfonder.

Total rörde det sig om 6 billiga aktieindexfonder som skulle lanseras på 18 marknader i Europa.

Billigt är bra!

Ecorren dräggade (kan en ekorre ens dräggla?!) lite lätt när hen fick se nyheten. Vad bättre än ännu billigare indexfonder.

Den billigaste fonder är Fidelitys USA-indexfond som följer den amerikanska börsen (S&P 500). Avgiften ligger endast på 0,06 procent. Att jämföra med den billigaste USA-indexfonden som finns hos Avanza och Nordnet som ligger på 0,21 procent.

Fidelitys tillväxtmarknadsindexfond är också billig. Den ligger på 0,20 procent. Att jämföra med den billigaste hos Avanza och Nordnet som kostar 0,49 procent.

Och avgifter gör skillnad. Investerar du 100 tusen över 30 år till 8 procents ränta i tillväxtmarknadsfonden hos Avanza eller Nordnet har du ca. 80 tusen kronor mindre än om du hade investerat i Fidelitys motsvarighet.

Lanseras fonderna i Sverige?

Den stora frågan Ecorren ställde sig var när dessa skulle lanseras och om de skulle komma till Sverige.

Ecorren frågade Fidelity som svarade att fonderna registrerats i Sverige. Av Fidelitys hemsida att dömma stämmer detta. Sverige ingår som en av de 18 marknaderna. Och ja, fonderna har riktigt låga avgifter.

Så var finns de?

Frågan handlar inte om utomjordingar utan om Fidelitys billiga fonder.

Den initiala glädjen övergick i förvåning när Ecorren insåg att varken Avanza eller Nordnet erbjöd Fidelitys billiga fonder.

Ecorren sökte febrilt på Avanza och Nordnet men utan framgång. Inte heller en sökning på Morningstar gav någon träff.

Så var finns de? Fonderna är uppenbart registrerade i Sverige men ännu verkar inte någon av de båda nätmäklarna tagit in dem.

Varför vet inte Ecorren men ska ta reda på det. Ecorren hopppas & utgår från att Avanza & Nordnet tar in dessa.

Sökande efter fonderna fortsätter med andra ord.

/Ecorren

10 thoughts on “Var är de (fonderna)?

 1. Hej Ecorren!
  Åh vad spännande. Vilket mysterium.
  Hoppas Avanza tar in dessa.
  Vore väl iofs konstigt om de inte gjorde det.
  Bra spaningar Ecorren!
  /Pappa Betalar?

 2. Äntligen kan man investera som sina idoler Frugalwoods, ChooseFI, MadFientist, Jim Collins! Jag joinar dig i dreglandet alla dar i veckan! På skoj tänker jag ställa samma fråga till sopan Swedbank. Sist jag ställde en fondfråga (”Länsförsäkringar Global Indexnära” – inte världens smalaste fond direkt) fick jag goddag yxskaft-svar som inte helt otippat gick ut på att de inte visste varför den inte fanns i deras utbud (och inte heller hade lust att ta reda på det verkade det som) samt att de stod till min tjänst om jag ville ha tips om deras egna fonder. Gaah!

 3. Hoppas du hittar!
  Har ni några tips på fonder som delar ut? Exempelvis xact högutdelande. Hur går dina tankar kring dessa?

  1. Jag kör på med mina breda indexfonder. De har alla inbyggd utdelning. Vill man skapa sin egen utdelning kan man sälja av motsvarande andel. /E

 4. Relaterat till min kommentar ovan: Swedbank tycker ”att det är jättebra att jag hör av mig”, men att de i nuläget inte har Fidelitys indexfonder. Vilket liksom var skälet att jag hörde av mig. Kundservice skulle vb mitt önskemål till berörd avdelning (?), men passade på att nämna att de även har fina indexfonder inom ramen för Swedbank.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.