Billig tillväxt

Fjolårets bästa tillgångsslag, tillväxtmarknadsfonderna, har haft det kämpigt den senaste tiden men sett över längre tidsperiod har de gått riktigt bra. Som alla tillgångar på börsen svänger de på kort sikt både upp och ner. Svängningarna i tillgångsslaget är dessutom oftast kraftigare än hos de amerikanska och europeiska motsvarigheterna.

Detta inlägga kommer däremot inte handla om tillväxtmarknadernas utveckling utan om kostnader. Du kan inte styra över börsens humör, däremot kan du som investerare ta ställning till priset du vill betala förvaltaren.

Det finns, som på vilken marknad som helst, både dyra och billiga produkter att välja mellan.

Men till skillnad från konsumtionsvaror är det inte alltid lönsamt att välja det dyrare alternativet.

De dyraste tillväxtmarknadsfonderna ligger på runt 3 procent i total avgift. MS INVF Emerging Markets Equity B ligger på 2,89 % medan GS Emerging Markets Eq B Inc USD ligger på 3,34 %. Båda har en maximal säljavgift på 4,0 %. Den senare fonden har presenterat bättre än index, den förra sämre.

Aktiva fonder är oftast dyrare än passivt förvaltade fonder. Aktiva fonder presterar överlag också sämre än indexfonder. Ecorren fokuserar därför utestlutande på indexfonder.

De för närvarande tre billigaste passivt förvaltade tillväxtmarknadsfonderna förvaltas av DNB, Länsförsäkringar och SPP.

Ett, två, tre

DNB Global Emerging Markets Indeks A

Avgift: 0,30 % *

DNB Global Emerging Markets Indeks är en indexnära aktiefond. Fonden följer en så kallad passiv investeringsstrategi där investeringarna ska efterlikna sammansättningen av aktieindexet MSCI Emerging Markets Index.

Fonden är ganska ny, lanserades 2018 på den svenska marknaden.

Notera att fondens basvaluta är NOK. * Totalavgift saknas ännu.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Avgift: 0,53 %

Fonden är en indexfond vars medel placeras i syfte att efterbilda sammansättningen av MSCI Emerging Markets Total Return Net Index som är skapat för att återspegla aktiemarknaderna i globala tillväxtmarknader.

SPP Emerging Markets SRI

Avgift: 0,49 %

SPP Emerging Markets SRI är en indexnära aktiefond som i sina placeringar söker att efterlikna utvecklingen på börserna på tillväxtmarknader.

Olika förpackningar  

Även om fondernas egna beskrivningar varierar något är dessa tre fonder väldigt lika. De försöker alla följa MSCI tillväxtmarknadsindex. Fördelningen på tillväxtmarknaderna är snarlik: Ca 70 % Asien (exklusive Japan), ca. 10 % Latinamerika, ca 7 % Afrika och mellanöstern samt 5 % Östeuropa. Kina utgör det största landet och teknik den största sektorn hos samtliga fonder.

Dags att byta

Ecorren har för närvarande fonderna från SPP och Länsförsäkringar i sina portföljer. DNBs fond lockar dock eftersom den är billigare och av allt att döma likvärdig de andra två. Ett byte inom en snar framtid är därför högst möjligt. Ecorren hoppas dock fortfarande på att ett ännu billigare alternativ ska dyka upp, vilket Ecorren skrivit om i tidigare inlägg.

/Ecorren

 

3 thoughts on “Billig tillväxt

  1. Kolla också på Swedbank access Asien, i stort sett samma innehav som länsförsäkringar tillväxt!

  2. I don’t even know how I stopped up here, but I thought this put up was once great. I don’t realize who you might be however certainly you’re going to a well-known blogger in the event you aren’t already 😉 Cheers!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.