Sluta titta

När kollade du din portfölj senast?

Många kollar portföljen ofta, kanske för ofta. Är du en av dem?

Det är inte ovanligt att på twitter se investerare som lägger upp skärmdumpar på sina dagliga, och ibland ännu kortare utvecklingar.

Men att allt för ofta kolla utvecklingen i sin portfölj är nödvändigtvis inte bra. I alla fall inte om man önskar en god utveckling.

I en uppmärksammad artikel för några år sedan skrev en bloggare att Fidelitys kunder med bäst utveckling var de döda. Ja du läste rätt, de döda.

Även om ingen anledning angavs för de dödas överprestation, ansåg bloggaren att en möjlig förklaring till de levandes överlag sämre prestation var hyperaktivitet.

Att agera för mycket och för ofta på börsen leder sällan till bra beslut. Till skillnad från många andra områden i livet är ens prestation på marknaden inte direkt kopplad till antalet utövade timmar framför skärmen.

Beteendeekonomerna och nobelpristagarna Kahneman och Thaler har påvisat att sämre avkastning uppnås om information om investeringens utveckling ges med allt för täta mellanrum.

Vi vet alla att börsen på riktigt lång sikt, historiskt i alla fall, går upp. Men på kort sikt kan svängningarna vara stora. Börsen kan med andra ord både gå upp och ner vilket innebär att även ens portfölj på kort sikt kan visa såväl vinst som förlust.

Vad som är intressant, och kanske mindre känt, är att ju kortare tidsramen för observationen är desto större är sannolikheten att ens portfölj ska visa röda siffror genererade av slumpen. 

I en bok om slumpens logik, Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets, redogör författaren varför sannolikheten är större att en portfölj utvecklats negativt på kort sikt än på lång sikt.

I boken förklararen Taleb att om du har en investering som ger dig 15 % avkastning med 10 % volatilitet per år är sannolikheten 93 % att du ett enskilt år får en positiv avkastning. Om du däremot minskar tidsramen, från ett år, till en enskild dag, minut eller sekund, minskar sannolikheten för att du ska få en positivt avkastning från 93 % till cirka 50 %.

Tidsram Sannolikhet för positiv avkastning
1 År 93%
1 Kvartal 77%
1 Månad 67%
1 Dag 54%
1 Timme 51%
1 Minut 50%

(Källa: “Fooled by Randomness‟, av Nassim Nicholas Taleb)

Vidare skriver Taleb att ju snävare tidsramen är desto större utrymme får slumpen. Tittar du på en daglig utveckling eller kortare, är inte bara sannolikheten för en negativ utveckling i portföljen större, utan också andelen av förändringen som kan förklaras av slumpen. Vid riktigt korta tidsramar kan därför nästan hela förändringen du ser på skärmen förklaras av slumpen. Med andra ord har förändringar på riktigt kort sikt inte någon förklaring i någon bakomliggande verklig händelse, det är bara meningslöst brus.

Mot bakgrund av denna förklaring är det lätt att förstå varför sannolikheten för att stöta på en negativ utveckling är större om man kollar sin portfölj dagligen än om man loggar in på sitt konto en gång per år. 

Denna förklaring gör det också lättare att förstå varför en sämre avkastning riskerar att uppnås om information om investeringens utveckling ges med allt för täta mellanrum.

En investerare som kollar sin portfölj ofta kommer helt enkelt att oftare mötas av negativa utfall vilket i sin tur kan, om du köper antagandet om att människor är känsligare för förluster än vinster, trigga en känslomässigt styrd investerare att sälja av innehavet och ersätta det med en på kort sikt tryggare placering. Att ofta titta på sin portfölj och ogilla risk är därför ingen bra kombination.

Investerar du på lång sikt finns därför ingen anledning att ständigt logga in hos din värdepappersmäklare. Bästa tipset är kanske att följa beteendeekonomen Thalers eget råd:

My lazy strategy of doing very little, buying mostly stocks and then not paying attention has served me well.”

Men som forskning också visat är det svårt att göra sig av en med en vana om de inte ersätts med en annan. Så varför inte ersätta nästa inloggning hos mäklaren med ett besök hos Netflix?

/Ecorren

5 thoughts on “Sluta titta

  1. Jag känner mig själv och har lagt pengarna hos Lysa där jag inte kan hålla på att pilla + att deras sida är medvetet tråkig just för att man inte ska hänga där.

    Iblandgormanratt.blogspot.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.