Ecorrens intervju med Investeraren

Först ut i Ecorrens intervjuserie var Sparkjolen

Nu kommer nästa spännande intervju med Sveriges kanske mest passionerade investerare, Nicklas Andersson.

Vem är Nicklas?

Nicklas som bl.a. på finanstwitter går under alias Investeraren är, ja du gissade rätt, en passionerad investerare som älskar att inspirera andra om sparande och börsens fantastiska värld.

Nicklas har ett förflutet hos bl.a. SEB och Unga Aktiesparare. Ecorren kom själv i kontakt med Investeraren via podcasten Prata Pengar i vilken han tillsammans med Unga Aktiesparares tidigare VD Philip Scholtzé, genom åren upplyst tusentals lyssnare om allt som har med ekonomi att göra.

Idag jobbar Investeraren hos Avanza Bank som Content Manager där han jobbar med det han älskar, alltså att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande. Det gör han genom att skriva och dela med sig av sina tankar genom inlägg på Twitter, Facebook, Instagram, Avanzabloggen, Avanzapodden med Avanzas sparekonom Johanna Kull och Investerarens Podcast, både i egen regi och bankens.

Vill du veta mer om investeraren kan du besöka hans sajt eller hans twitterprofil.

Nu till intervjun.

Ecorren: Varför började du spara?

Nicklas: Jag har alltid varit intresserad av pengar och sparande men är varken född med silversked i mun eller uppväxt i ett hushåll där ekonomi stod högt på agendan. Vid närmare eftertanke tror jag nog aldrig att det var något vi diskuterade hemma, men mitt intresse fanns och växte sig allt starkare, förmodligen då det gav mig en frihetskänsla av att ha egna pengar.

Från allmänt sparande av veckopeng och försäljningar av jultidningar i unga år så började jag jobba på en grill vid ca 14 års ålder för 30 kr per timma. Det var en dålig lön redan då men känslan av att ha jobbat ihop mina egna pengar var svindlande. Där jobbade jag i något år innan jag hittade ett mer välbetalt (allt är relativt och inte heller detta var speciellt välbetalt) jobb där jag började jobba heltid som 16-åring på kvällstid vid sidan av gymnasiet. I samband med detta fick jag även mitt första orangea kuvert, alltså den allmänna pensionen, och skulle ta beslut om hur premiepensionen skulle förvaltas.

Från att ha samlat pengar på hög sedan barnsben introducerades jag till en värld där jag alltmer insåg att jag kunde sätta mina pengar i arbete och låta dem jobba för mig. Jag var helt tagen av denna nya realitet och förkovrade mig så mycket jag bara kunde. Sökte alla utbildningar jag hittade, dammsög distansutbildningar på universitetet, läste aktieböcker, engagerade mig i aktiespararna och på den vägen är det. Intresset har varit brinnande de senaste 16 åren men nu likväl som då inser jag att ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan, men det är lite grann charmen med denna värld. I dagsläget är ekonomisk trygghet den viktigaste anledningen till varför jag sparar och investerar. Jag vill kunna leva livet på det sätt jag vill, inte måste. Det innebär däremot inte att jag vill pensionera mig som ung utan fortsätta så länge hälsan tillåter och jag tycker det är kul, vilket bör vara väldigt många år till.

E: Vad har du för mål med ditt sparande?

N: Jag har inget uttalat mål utan drivs av passionen för just sparande och investeringar och ser det som att resan är en del av upplevelsen, inte bara slutdestinationen/målet. Däremot är den ekonomiska tryggheten en viktig faktor, jag vill helt enkelt bygga upp en god ekonomisk trygghet som gör att jag inte är beroende av någon annan för mitt leverne och uppehälle. Att det är fantastiskt kul att se kapitalet växa och försöka hitta morgondagens guldkorn på börsen ska jag inte sticka under stolen med. Det är kul att investera i bra bolag och följa deras resa och värdeskapande över åren.

Ett bra sparande och en ekonomisk trygghet gör som sagt att jag kan leva livet på det sätt jag vill, inte måste. Något som är viktigt för mig är att ge tillbaka och göra ett avtryck under min korta tid på jorden. Därför vill jag i framtiden när sången sjunger på sista versen känna att jag faktiskt gjort skillnad för människor. Det är betydligt mycket enklare att fokusera på just det om man inte behöver oroa sig över sin ekonomi. Pengar gör nog ingen lycklig men kanske inte olycklig heller.

E: Hur placerar du ditt sparande?

N: Jag har några olika portföljer med lite olika inriktning. Huvuddelen av mina tillgångar återfinns på börsen medan jag håller ungefär 50 000 kr som vanlig buffert och en del i onoterade värdepapper samt en hygglig andel optioner i Avanza (som vi finansierar själva).

Amorteringsportföljen
Detta är en portfölj som jag startade för närmare 5 år sedan och är ett spreadcase. Med det menar jag att jag kunde finansiera mig mycket billigt för att investera i preferensaktier som yieldade närmare 7 % på den tiden. Tack vare en löneförmån på SEB kunde jag finansiera mig en bra bit under 1 % och alltså investera dessa slantar som lånades upp till betydligt bättre förväntad direktavkastning. Självfallet är det ett risktagande i det hela men jag såg det som att jag hade tre alternativ:

  1. Köpa mer preferensaktier kvartalsvis vid utdelning för att få ännu fler aktier som ger löpande utdelning kvartalsvis.
  2. Ta det löpande kassaflödet i form av utdelning kvartalsvis och amortera på lånet vilket gör att kassaflödet över tid helt sonika betalar tillbaka lånet.
  3. Ta utdelningarna från amorteringsportföljen och föra över dem till de mer långsiktiga huvudportföljerna.

Preferensaktierna är ju känsliga för bland annat inflation och räntenivå men om dessa skulle utvecklas åt fel håll och aktierna skulle sjunka så ökar jag ju min direktavkastning i portföljen givet att jag kan vara långsiktig och enbart fokusera på utdelningarna snarare än kursrörelser. Under åren har jag passat på att köpa fler preferensaktier när det varit lite skakigt på marknaden. Detta är dock inte en långsiktig portfölj utan den får leva vidare så länge spreadcaset håller.

Kassaflödesportföljen

Huvudportföljen som också är värd mest i kronor och ören. Här äger jag aktier i stora och ”stabila” gamla tungviktare på börsen. Trots namnet så är det inte en utdelningsportfölj. Kraven är att bolagen skall vara stabila och ha ett marknadsvärde en bra bit över 10 miljarder kronor. Jag favoriserar totalavkastning före direktavkastning, det kan ju dock ändras den dagen jag bestämmer mig för att leva på hela eller delar av utdelningen.

Tillväxtportföljen

Mindre bolag som har ett börsvärde under 10 miljarder kronor men trots sin storlek inte har sämre förutsättningar än de större bolagen, snarare tvärtom över tid. Min förhoppning är självfallet att dessa skall vara morgondagens storbolag och även tungviktarna på börsen har ju en gång varit unga.

Worldwideportföljen

Här samlar jag de utländska bolagen och varför jag valt att göra så är därför att jag självfallet jämför min utveckling i portföljerna gentemot ett relevant jämförelseindex (återinvesterande index!), en jämförelse som skulle bli svår om jag blandar svenska aktier denominerade i SEK med utländska aktier i andra valutor. Jag vill helt enkelt hålla valutadimensionen separerad även om jag anser valutarisken vara ett nollsummespel långsiktigt. Även om jag anser det vara så vill jag inte att ex. en appreciering (förstärkning) av USD/SEK på 10 % ska få min portfölj att se bättre ut än index bara för att jag haft valuta-medvind. Så här blir det en salig internationell blandning.

E: Tack Investeraren!

Är du en sparprofil och vill vara med, hör av dig till Ecorren.

/Ecorren

*Bilden på Investeraren är tagen från Investerarens Twitter-konto. 

3 thoughts on “Ecorrens intervju med Investeraren

  1. I have been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is pretty value enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will probably be much more helpful than ever before.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.