Bästa räntan

Inlägget innehåller annonslänkar för Compricer.

Pengar du behöver med kort varsel, så som en buffert, bör inte investeras i aktier. Istället bör pengarna parkeras på ett så tryggt ställe som möjligt, såsom ett sparkonto med insättningsgaranti.

Ett tryggt sparkonto ger förvisso inte samma förväntade avkastning som aktier, men det är lite hela poängen med ett tryggt sparande. Du vill minimera risken för att förlora pengarna på kort sikt. Därför tycker Ecorren också att det är viktigt att försäkra sig om att kontot har insättningsgaranti.

Vilket sparkonto som är bäst beror främst på vilken sparhorisont du har som sparare. Generellt sätt får du bättre ränta ju längre tid låser pengarna på sparkontot. Därför ger konton utan bindningstid, från vilka du fritt kan plocka ut dina pengar lägst ränta. Dessa konton kallas ofta konton med “rörlig ränta”.

I dag finns det många sparkonton med rörlig ränta som inte ger någon avkastning alls. Räntan på de flesta storbankernas konton med rörlig ränta är fortfarande noll.

Som tur finns det alternativ där ute som ger dig lite bättre avkastning på dina hårt förvärvade slantar. Jag använder mig ofta av Compricer för att hitta det bästa alternativet.

Den bästa rörliga räntan ligger på 1,05 procent i dagsläget. Binder du pengarna under två år kan du hitta ett bank som ger dig 1,6 procent.

1,6 procent låter kanske som en bra ränta i dagens lågränte-klimat. När man tittar på ränta är det dock viktigt att  justera för den allmänna prisökningen, nämligen  inflationen.

Just nu ligger inflationen på 2,2 procent. För 2017 landade inflationen på 1,7 procent. Tar man den bästa två-års räntan på 1,6 procent och räknar med inflationen från i fjol, blir den faktiska räntan -0,2 procent. Räknar man istället på den bästa rörliga räntan blir avkastningen – 0,65 procent. På storbankernas noll-räntekonton blir förlusten ännu större, hela -1,7 procent. Skillnaden mellan konton med rörlig ränta, ett-års-ränta och två-årsränta är, idag, således storleken på förlusten.

Med andra ord kostar det idag att parkera sina pengar på kort sikt. Att idag spara på sparkonto med 1 till 2 års bindningstid är lite som att parkera bilen, man måste betala en parkeringsavgift. Sparar man på konto med ännu längre löptid, tre eller fyra år går man plus minus noll.

Att man idag inte tjänar några reala pengar på att parkera dem på ett sparkonto är däremot ingen anledning att undvika sparkonton eftersom hela syftet med placeringen är att hitta en så trygg placeringen som möjligt för pengar du behöver på kort sikt.

Du kan däremot påverka hur liten förlust du vill göra. Genom att välja ett tryggt sparkonto med så hög ränta som möjligt, via tex. jämförelsesajten Compricer, kan du på kort sikt få ut det mesta av dina sparpengar.

/Ecorren

2 thoughts on “Bästa räntan

 1. Hej Ecorren!
  Compricer är bäst när det gäller att jämföra sparränta.
  Jag har svårt för att binda mina pengar på sparkonton. Vet ju ofta inte när jag behöver pengarna och vill inte hamna i sitsen att inte komma åt dem. Speciellt nu när räntorna är så låga överallt. Men självklart väljer vi ett sparkonto med ränta.

  Trots att det är trist att betala en ”parkeringsavgift” för att räntespara är det för mig viktigt att ha vissa pengar parkerade trots att vi förlorar pengar på det.

  Mvh PB?

  1. Instämmer i att det är tråkigt att betala men alternativen är, som du antyder, idag sämre för en kortsiktig placering. /Ecorren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.