God Jul önskar Avanza (Global)!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza.

Avanza har precis släppt en snuskigt billig global indexfond. Snacka om att Ecorren blev glad när nyheten nådde fram via finanstwitter.

Att Ecorren förespråkar billiga indexfonder är ingen hemlighet. I ett tidigare inlägg frågade jag var Fidelitys nylanserade billiga indexfonder fanns. Jag har ännu inte fått svar på den frågan från Avanza eller Nordnet.

Men sökandet efter Fidelitys fonder, ja iaf deras globala indexfond kanske är över. Inte för att jag funnit denna ännu, men för att Avanzas nya erbjudande klår den redan billiga fonden med 0.02 procentenheter. Fidelitys fond kostar 0,12 % i årliga avgifter medans Avanzas  nya globalfond ligger på totalkostnad på 0,1 %. Den totala avgiften som du betalar är 0,1 %. Avanza har enligt uppgift gjort en specialdeal med mottagarfonden så du som sparare behöver aldrig betala mer än 0,1 %! Den består dels av en förvaltningsavgift på 0,05%, avgiften för den underliggande fonden som är 0,03% samt transaktionskostnaderna i den underliggande fonden som uppskattas till 0,02%

Länsförsäkringars globala indexfond, som fram till nu varit den billigaste på den svenska marknaden, framstår i dagsläget som dyr. Den kostar 100 % mer än Avanzas nya fond, vilket på 30 års sikt med en grundinvestering på 100 tusen och 7 % årlig avkastning blir en skillnad på 26 tusen. Och som Ecorren skrivit om tidigare gör avgiften skillnad.

Vad är då skillnaden mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära?

Förutom kostnaden, är fonderna snarlika när det kommer till geografisk spridning, största enskilda innehav & branschfördelning.

Skillnaden ligger snarare i strukturen. Avanza Global är en så kallad matarfond som helt enkelt matar in pengarna i mottagarfond som förvaltas av Amundi som ligger under de franska storbankerna Credit Agricole & Société General. Mottagarfonden är en traditionell fond, och inte en ETF enligt Avanza och investeringarna är fysiska. (Jag dumpade för ett tag sedan aktie-index-ETF med syntetisk replikering, dvs. börhandlade fonder som följde ett index men utan att investera i de underliggande aktierna, då det skapade en motpartsrisk som jag inte var villig att ta).

Mottagarfonden avser följa MSCI World Index, dvs. samma index som Länsförsäkringars fond och mång andra globalfonder följer.  Även om de följer samma index, är innehållet i fonderna inte exakt detsamma. Länsförsäkringars fond är en indexnärafond då de rensar ut en rad företag som inte passar in i deras hållbarhetsprofil. Avanza Global utesluter endast de värsta vapentillverkarna.

Läser man vidare på Amundis hemsida får man en ganska bra överblick över fonden genom att titta på en tidigare befintlig andelsklass.

På Amundis hemsida får man lite mer information om fondens innehåll, geografiska fördelning och, inte minst, utveckling.

Största innehav och sektorer

Geografisk spridning

 

Fondens utveckling

Vad gäller motpartsriskerna svarade Avanza följande: ”Risker som motpartsrisk och likviditetsrisk kommer ju såklart alltid finnas men i praktiken är motpartsrisken väldigt liten eftersom det är fonder vi pratar om och dessa är egna juridiska enheter som är helt separerad från både Avanza Fonder och Amundi.”

Småspararguiden svarade Ecorren att de avsåg granska fonden vilket de nu gjort. De ger rekommendationen ”köp”. Mer om deras analys hittar du på deras sajt.

/Ecorren

10 thoughts on “God Jul önskar Avanza (Global)!

  1. Hej!

    Imorgon släpper jag ett inslag i Avanza Play tillsammans med fondbolagets VD Åsa för att prata lite mer detaljer kring fonden

    / Nicklas

  2. Vet inte om jag är grym på fonder, men har ännu inte hittt något konstigt. Trodde först att mottagarfonden var en ETF, med möjlig syntetisk replikation, vilket hade skapat jobbig potentiell motparsrisk men enligt Avanza ska det röra sig om en helt vanlig fond, vilket Amundis hemsida också visar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.