65 tusen för en ny Iphone XS MAX

Utanför kvantfysikens värld kan du sällan både äta kakan och ha den kvar. I den ekonomiska sfären är detta kanske mer sant än någon annanstans.

Väljer du att lägga din tid eller pengar på en sak missar du samtidigt möjligheten att spendera tiden eller pengarna på en annan. Med andra ord har allt vi gör och köper en kostnad, en så kallad alternativkostnad.

Väljer jag att lägga 10 kronor idag på vara går jag miste om möjligheten att göra något annat för mig värdefullt, såsom att investera pengarna på börsen.

Att fundera på alternativkostnaden vid ett engångsköp för en tia är nog inte så meningsfullt. Bara alternativkostnaden för tankeverksamheten avskräcker.

Vid löpande eller större utgifter är det däremot värt att ta sig en funderare kring vilka möjligheter man går miste om.

En sådan större och återkommande utgift som många har är mobiltelefonen. Och då tänker jag inte främst på de enklaste vikbara modellerna som börjar på 69 kronor utan flaggskepps-modellerna från företag såsom Apple, Samsung, Huawei & Google.

Huaweis och Google respektive flaggskeppsmodeller från 2018 respektive 2017 lanserades för runt 8 000. Samsungs senaste lansering, Note 9, lanserades för 10 890. Toppmodellen från Apple, Iphone X lanserade i fjol för utgångspriset 11 495.

Den 12 september i år presenterade Apple tre nya lurar. Den ”billigaste” modellen, Iphone XR, börjar på 9 495 SEK. Den uppdaterade versionen av Iphone X, XS börjar på 12 795 medan toppmodellen med störst OLED-skärm, Iphone XS Max börjar på 13 995 (och slutar på 18 395 !). 

Att det rör sig om bra telefoner är det inget snack om, men frågan är vad du egentligen får avstå när du köper en flaggskeppstelefon från någon av de stora tillverkarna? Ganska mycket visar det sig.

Avstår du en Iphone XS MAX och investerare pengarna på börsen under 30 år kan du, givet vissa rimliga antaganden, kamma hem 65 tusen. Omräknat till nuvärde, d.v.s. vad 65 tusen kronor motsvarar i dagen penningvärde, landar man på 36 tusen. 

Att helt avstå från en telefon är för de flesta varken möjligt eller önskvärt. Därför är det mer realistiskt att inkludera en mobil i jämförelsen av alternativ. Om du istället för att köpa en Iphone köper en flaggskeppsmodell från kinesiska tillverkare One Plus och investerare resten får du både en ny bra telefon och nästan 40 tusen kronor att spendera efter 30 år.

När man köper det bästa av det bästa när det kommer till smarta telefoner är man villig att avstå många andra möjligheter. Om köpet av en toppmodell från jättarna Samsung och Apple är värt pengarna kan bara du avgöra.

Jag tycker det är en svår fråga, men lutar åt att lurarna har för hög alternativkostnad. Jag uppgraderar därför min mobil sällan, endast vart fjärde år. Min nuvarande och senaste modell är en Iphone 6 som lanserades 2014 (!). Om det blir en ny flaggskeppsmodell från Apple eller en avsevärt billigare smarttelefon från någon Shenzhen-baserad tillverkare återstår att se. Men tanken på kunna spendera nästan 40 tusen extra om 30 år lockar.

Hur gör du när teknikjättarna släpper sina nya kassakor? Uppgraderar du direkt eller investera du hellre i företagen som producerar dessa flaggskepp?

/Ecorren

One thought on “65 tusen för en ny Iphone XS MAX

  1. Kör ca 3 år mellan mobilköpen.
    Känner inte idag att jag vill lämna Samsung för ett billigare märke. Men skulle kunna tänka mig att köpa förra årets modell för en billigare peng när det väl är dags.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.