Ecorrens intervju med Farbror Fri

Ecorren har tidigare intervjuat sparprofilerna Sparkjolen & Investeraren. Nu har turen kommit till ingen mindre än Farbror Fri, Sveriges svar på Mr. Money Mustache.

Ecorren: Så vem är Farbror Fri?

FarbrorFri: Farbror Fri är mitt superhjälte alter ego med stora sparsamhetsmuskler. I vanliga fall är jag dock Oskar Lindberg helt vanlig familjefar med fru och tre barn (9,8 och 5 år), som bor i en villa i Leksand.

Vi lever också ett vanligt svenssonliv med de undantagen att vi klarar oss på hälften så mycket pengar och att vi sedan ett år tillbaka båda är ekonomiskt fria (dvs. behöver inte jobba för att betala räkningarna).

E: Varför började du spara?

F: Vårt första riktiga sparande var ett rent målsparande och handlade om att spara ihop 100 000 till ett bröllop. Vi lärde oss mycket på detta och fortsatte sedan att leva på en något mer sparsam nivå. När inkomsterna ökade så sparade vi mer… på den tiden tänkte vi nog främst på tryggheten och kanske att vi skulle kunna ha ett skuldfritt boende. För 7 år sedan våren 2011 beslutade vi oss dock för att spara oss till ekonomiskt frihet.

Anledningen till detta var att vi då realiserade en dröm om att vara lediga tillsammans hela familjen och spenderade den tiden i Mexiko. Under den tiden var vi mycket med barnen men hann också utvecklas själva med studier och andra projekt. Vi ville leva så hela tiden.”

Under samma tid hittade vi också bloggarna Early Retirement Extreme och senare Mr Money Mustache som visade att det kunde vara möjligt att spara sig till frihet vilket gjorde att vi efter hemkomsten tog beslutet att också vi skulle försöka. Den ursprungliga planen var att det skulle ta 8 – 10 år…men redan efter 6 år var vi alltså båda fria när också min fru sa upp sig från sitt jobb och slutade sommaren 2017.

E: Snyggt jobbat! Vem av er var det som var mest drivande i sparandet, du eller din fru?

F: Vi har båda varit lika drivande, vi har också peppat varandra mycket när någon av oss haft en period med låg motivation. Våra styrkor kompletterar varandra rätt bra också. Jag har räknat på mycket kring avkastning, hur mycket kapital vi behöver etc. Jag är också den som kanske i högst grad ifrågasätter behovet av nya saker/aktiviteter etc. När vi sedan har tagit beslut om att göra något så är å andra sidan Maribel fantastisk bra på att göra saker med små medel, hitta smarta sätt att spara pengar och förbruka lite material men ändå få stor förändring t.ex. i hemmet. Vi är båda instinktivt emot slöseri med pengar, tid och (natur-) resurser.

E: Vad har du för mål med ditt sparande?

F: Vi har ju egentligen uppnått vårt mål med sparandet vilket var att bli fria från kravet på lönearbete. Det enda sparande vi har just nu är målsparande tillsammans med barnen där vi lägger undan pengar för framtida semestrar tillsammans. Vår tanke är att vart tredje år på sommaren alternera mellan en billig hemmasemester, en längre resa i Europa och år tre ett sommarlov i Mexiko.

E: Det ni spar till semestern är alltså nya pengar? Vilken verksamhet kommer de i från?

F: Det är något som alla föräldrar i Sverige får nämligen barnbidraget som vi inte räknar med i vår vanliga kalkyl. Dessa pengar använder vi istället för att göra roliga saker med barnen utanför det vardagliga enligt svaret ovan. Vid några tillfällen har vi även haft loppisar där barnen delvis varit involverade och där vi använt överskottet från det vi sålt och skjutit till i detta sparande bara för att göra det lite roligt.

E: Hur placerar du ditt sparande?

F: Vårt sparande är i huvudsak placerat i aktier. Vi har en permanent portfölj med utdelningsaktier. Eftersom vi numera är i uttagsfasen och är beroende av en stabilitet för att leva på kapitalet så har vi också några hundra tusen kontant och ytterligare några hundra tusen placerade i lån via plattformen Lendify. Vi har även betydande extra avsättningar i tjänstepension vilka så långt som möjligt är placerade i regionala indexfonder med viss övervikt mot Nord och Latinamerika.

E: Jag kör själv Lendify, men har än så länge inte vågat pumpa in mer än 10 tusen. Litar du på plattformen, även i en lågkonjunktur?

F:När man investerar hos Lendify så investerar man i lån till enskilda privatpersoner. Detta är inte riskfritt men däremot ser riskbilden annorlunda ut än för börsen. Av den anledningen tycker vi att det är ett bra komplement till aktiemarknaden och vanligt sparkonto. Vår investering hos Lendify är fördelad på flera hundra lån och motsvarar totalt ca 10% av vårt fria egna kapital. Det är alltså en del i vår portfölj och min bedömning är att den sammanlagda riskjusterade avkastningen blir högre när man adderar detta tillgångsslag.

E: Vad är ditt bästa spartips?

F: Boende och transport står vanligen för ungefär 50% av en familjs utgifter, om man hittar en plats att bo på där man trivs men där boendet inte är överdrivet dyrt och där man kan gå eller cykla till det mesta som man vill och behöver göra så kan man radikalt sänka dessa kostnader och samtidigt höja sin livskvalitet.

E: Funkar det även för dem som bor i storstäder?

F: Jag är övertygad om att det fungerar även i storstäder men där behöver man tänka lite annorlunda. Det blir till exempel viktigare att inte bo större än vad man behöver då varje kvadratmeter är dyr. Det finns samtidigt ännu större möjligheter att leva helt utan bil, det finns ofta bättre möjligheter till högre inkomster och i den mån att du har möjlighet till det kan man få mycket bra betalt för uthyrning av hela eller delar av boendet som man inte brukar. Detta sagt så skrev jag så sent som igår en artikel på min blogg om vad jag tror utgår grunden för en bra ort att bli fri på och jag slår där ett slag för medelstora orter där all service, skola, jobb etc finns. Där man kan cykla/gå till allt och samtidigt man kan bo bra utan att betala fullständiga fantasipriser.   

E: Tack Farbror Fri! Jag får återkomma och intervjua din maka, Fru Fri.

Vill du veta mer om Farbror Fri hittar du honom på Twitter och hans blogg.  Du finner även hans fru, fru fri på bloggen Enkelboning.

 Är du en sparprofil och vill vara med, hör av dig till Ecorren.

 /Ecorren

 *Bilderna på FarbrorFri har lagts upp med fotografens godkännande. Bilden i miniatyr i blogginläggets sammanfattning är tagen Araceli Peres. 

4 thoughts on “Ecorrens intervju med Farbror Fri

  1. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.