Så tråkigt

Jag kommer inte i detta inlägg ställa aktiva investeringar mot passiva investering. Nej, istället tänker jag bara konstatera att min investeringsstrategi är riktigt tråkig.

Som en av Sveriges tråkigaste index-investerare är det lätt att bli just uttråkad. Min investeringsprocess är händelsefattig och mina investeringsobjekt är lika fantasilösa.

Investeringsprocessen

I slutet av månaden, så snart lönen kommer in dras ett betydande belopp omedelbart från kontot och sätts in på mina ISK. Jag hinner därför aldrig se lönen komma in förrän pengarna som är avsedda för investering är borta. Denna automatiserade process följer regeln att man ska betala sig själv först.

I nästa ointressanta del av processen köps investeringsobjekten helt automatiskt. Jag behöver därför varken på nytt bestämma mig för vad jag ska köpa eller till vilket belopp.

Genom att köpen sköter sig själva slipper jag logga in på mina konton. Att inte titta för ofta på sitt konto kan, som jag skrev om i tidigare inlägg vara positiv.

Mitt återkommande månadssparande innebär också att jag köper både när börsen är dyr och billig. Jag försöker således inte tajma marknaden. Tid i marknaden är viktigare.

Investeringsobjekt

Som jag också skrivit om i tidigare inlägg, innehåller mina ISK-portföljer endast torra indexfonder. Fonderna är breda indexfonder som innehåller olika företag och täcker in olika sektorer och länder. På så sätt eliminerar jag bolagsrisken och minskar både en politiska och sektoriella risken.

Jag väljer också de absolut billigaste indexfonderna vilket gör urvalsprocessen riktigt ointressant. Att gå på något annat än kostnad är däremot inte rationellt när man har med breda indexfonder att göra. Detta eftersom att kostnaden oftast är den centrala faktor som skiljer fonderna åt. Därför har jag nyligen ersatt en dyrare globalfond med Avanzas nya billiga fond. Att hålla kostnaderna nere är viktigt för att maximera avkastningen.

Jag inser att ovan upplägg är så tråkigt att klockorna stannar. Till och med jag kan bli uttråkad av mitt eget enahanda upplägg. Enformigheten till trots håller jag fast vid mitt monotona upplägg eftersom att jag tror att det passar mig bäst. Min ansats är däremot inte den roligaste. Aktiva investerare har klart mer kul än jag.

/Ecorren

 

4 thoughts on “Så tråkigt

 1. Äsch, på lång sikt kommer din investeringsstrategi vara lönsam än majoriteten. Ägna gärna din tid du slipper vara aktiv på börsen med att kanske utveckla dina skills? Öka inkomstkällor? Kanske starta eget!

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

 2. Vi verkar vara lika tråkiga du och jag..
  Har kört i 3-4 år funkar riktigt bra!

  Börjar dock tappa motivation, vad ska pengarna vara till? Trivs att arbeta (kör 75%)
  Äger mitt boende utan lån. När det blir dags för pension så har jag troligtvis ärvt lite pengar som ger en trygg pension. Om jag skulle få utdelning lika mycket som min lön skulle jag nog arbeta och leva lika som jag gör idag….Vad driver dig?

  1. Kul! Välkommen till klubben. Håller med dig om att det är tråkigt, därför jag twittrar och bloggar för att hålla intresset uppe. Vad som driver mig? Svårt att säga, men trygghet är definitivt en viktig underliggande drivkraft.
   /E

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.