Plötsligt händer det

Plötsligt händer det som inte ska hända. Flygresan du så länge planerat blir försenad.

Att flyget inte går som det ska är tyvärr inte ovanligt. Bara i Sverige drabbas årligen hundratusentals resenärer.

Själv har jag varit med om flera förseningar. Förseningar som inte bara vållat en massa irritation utan också merkostnader, i form av både förlorad tid och extra kostnader.

Som tur finns det möjligheter att få både ersättning och assistans när flyget strular.

Ersättningen kan vara ganska generös, men det gäller att kräva den. Tråkigt nog har många dålig eller ingen koll på vad de har rätt till.

Till exempel kan du få ersättning vid försenade och inställda flyg. Ersättningen ligger på mellan 250 euro (ca. 2 600 SEK) och 600 euro (ca. 6 200 SEK) beroende på hur lång flygresan är.

Belopp i euro Avstånd
250 Upp till 150 mil
400 Över 150 mil inom EU och alla övriga flygresor mellan 150 och 350 mil
600 Över 350 mil

För att få ersättning vid en försening måste försening vara minst 3 timmar. Notera också att ersättning inte ges om orsaken till händelsen är extraordinär, såsom dåligt väder. Vid  extraordinära omständigheter måste däremot flygbolagen tydligt ange skälen för dessa.

Du kan också ha rätt till assistans, i form av dryck, mat, transport från och till flygplatsen samt, vid övernattning, hotell.

Senast jag drabbades av en försening var i somras. Flyget mitt som var planerat att avgå en söndag kväll ställdes in med kort varsel. Jag ringde omedelbart upp flygbolaget och erbjöds, vilket jag hade rätt till, en ny resa. Ersättningsresan skedde dock dagen efter, vilket gjorde att ankomsten till Arlanda skedde 16 timmar efter utsatt tid.

Väl hemma, loggade jag in på flygbolagets hemsida och krävde ersättning. Man ska inte vänta på att kräva ersättning. Enligt en ny dom från hösta domstolen har man bara två månader på sig att kräva ersättning.

I min kravframställan krävde jag flygbolaget på följande ersättning:

  • 250 euro (ca. 2 600 SEK) eftersom att flyget var mer än 3 timmar försenat och reslängden var under 150 mil, fågelvägen.
  • Ersättning för utlägg för taxi till och från flygplatsen.

Efter en dryg månad betalade flygbolaget ut det krävda beloppet, dvs. 2 600 SEK för förseningen samt ersättning för taxin som uppgick till knappt tusen kronor.

I det här fallet, liksom alla tidigare fall krävde jag ersättning på egen hand. Om du inte själv orkar kräva ersättning kan du använda dig av företag som gör jobbet åt dig. Men då går du miste om en del av ersättningen. Mitt tips är att man gör det själv. Ofta har flygbolagen en online-portal där man steg för steg kan fylla i nödvändiga uppgifter och ladda upp efterfrågade bilagor, såsom biljetten. För att hjälpa dig på traven har jag nedan tagit med ett exempel på hur ett krav-mail kan se ut.

Som plåster på såren kan man också kräva ersättning från sin försäkring, förutsatt att man har en som gäller. Köper man flygresan med kreditkort ingår ofta en reseförsäkring som bl.a. kan ge ersättning vid försening. Denna ersättning kan du kräva utöver den ersättning du har rätt till från flygbolaget.

Eftersom att jag beställde den inställda flygresan med mitt kreditkort, i vilken en kompletterande reseförsäkring ingår, gjorde jag också en anmälan till försäkringsbolaget. Min försäkring omfattar en så kallad ”personförsening” och gäller om man ankommer mer än 4 timmar försenat till sin slutdestination på grund av att färdmedlet, i mitt fall flyget,  varit försenat. I min anmälan krävde jag ersättning för förseningen. Ersättning för faktiska utlägg hade jag redan fått av flygbolaget.

Efter några veckors väntan fick jag så även ersättning från försäkringsbolaget. Ersättningen uppgick till 2 400 SEK.

Exemplet ovan visar att det lönar sig att ta tillvara på sina rättigheter och att utnyttja sina försäkringar. Totalt fick jag ut 5 000 SEK (2 600 + 2 400 SEK) för förseningen på 16 timmar, vilket jag tycker var bra eftersom att ersättningen motsvarar en timlön på  445 SEK före skatt. I sammanhanget kan jag också nämna att den ursprungliga biljetten kostade 1 400 SEK. 

Hur har du gjort vid förseningar och inställda flyg?

/Ecorren

Du kan läsa mer om dina rättigheter här.

Exempel på krav-mail på engelska

Dear Madame, Dear Sir

In accordance with Regulation EC 261/2004 and subsequent ECJ rulings, I, hereby request that [FLYGBOLAG] compensate me for the delay caused by flight [FLIGHTNUMMRET] of [DATUM].

The flight from [FLYGPLATS] was scheduled according to my ticket to land in [FLYGPLATS] at [TID] on [DATUM].

Due to [ORSAK TILL FÖRSENING, TEX. operational issues] which were not caused by an extraordinary event, the flight was cancelled/delayed]. [FLIGHTNUMMER FÖRSENAD ELLER NY FLIGHT] landed in  [FLYGPLATS] on [DATUM] at [TID].

Subsequently, since I arrived more than 3 hours late on arrival at the final destination stated on my ticket, I request the financial compensation of € [250/400/600] which I am entitled to.

I request a financial compensation of € [BELOPP].

My account number is the following: [KONTONUMMER IBAN]

You will find attached a copy of all supporting documents.

Thank you in advance for your kind assistance.

[NAMN]

2 thoughts on “Plötsligt händer det

  1. Hej!
    Var också med om detta i somras. Fick tillbaka 4 000kr. Lite struligt var det men fick tillslut pengarna. Nu i efterhand känns det helt okej då det blev mer än hälften så billig flygresa. Just då var det inte riktigt lika kul.
    Mvh Pappa Betalar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.