Ecorrens intervju med Tove Zander

Ecorren har tidigare intervjuat sparprofilerna Sparkjolen, Investeraren & FarbrorFri.

Denna gång är det Unga aktiespararnas VD, Tove Zander som gästar Ecorrens blogg.

Ecorren: Varför började du spara?

Tove: Gillar känslan av att känna mig oberoende och självständig. Har haft tänket med mig hemifrån att man ska spara sen att mina föräldrar aldrig kunde lära mig hur man får pengarna att växa det är inget jag beskyller dom för. Fick ta saken i egna händer och tack vare UA och Philip Scholtze som blev min första riktiga aktiekompis har jag lärt mig massor om hur sparar både roligare och smartare.

E: Vad har du för mål med ditt sparande?

T: Mitt sparande är uppdelat på fyra olika syften.

  1. Kortsiktig, resor, vinterjacka, nya skidor mm. Dom pengarna hittar du på sparkontot.

2. Buffert, hittar du också på ett sparkonto men ska finns lättillgängliga när de behövs, om kylen pajar mm. Dock lätt att tro att bufferten behöver vara större än vad den är, man måste utgå från sin egen situation.

3. Målet om 10-15 år är en sommarstuga. Dessa pengar hittar du i enbart aktier.

4. Post-jobb, tar ansvar över att mitt liv som pensionär blir så där bra som jag önskar. Vill inte vara beroende av statliga system, och vet att jag som ung idag inte ska lita på den statliga pensionen. Vet också att min tjänstepension är utspridd och har inte för avsikt att få en guldklocka på något av mina kommande jobb. Dessa pengar hittar du i fonder/aktier.

E: Hur placerar du ditt sparande?

Fonder = utgått från världskartan och avgiften vs avkastningen. Vill ha en bra spridning över hela världen, vill inte betala mer i avgift än vad fonden avkastar.

Aktier = bolag som jag vet vad dom gör, som jag håller mig informerad kring, som jag tror kommer utvecklas och prestera ännu bättre om 10 år och försöker ha 10-15 bolag i 5-6 olika branscher.

E: Så till den sista frågan, vad är ditt bästa spartips?

Spara sen konsumera! Men glöm inte bort att leva också, sparar man ihjäl sig är det lätt att man glömmer bort att njuta längs vägen. Men med en privatekonomisk budget som följs upp men kontinuitet blir sparande och konsumtionen väldigt enkel.

E: Stort tack Tove!

Vill du följa Tove finner du henne på twitter och Unga aktiesparares hemsida.

/Ecorren

*Bilden på Tove Zander har lagts upp med fotografens godkännande.

One thought on “Ecorrens intervju med Tove Zander

  1. I do not even know how I finished up here, but I thought this put up used to be good. I don’t know who you’re however certainly you’re going to a famous blogger in the event you aren’t already 😉 Cheers!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.