Universums billigaste globala fondpaket

Billigast är inte alltid bäst. I finansbranschen är förhållandena däremot inte sällan de motsatta.

Detta samband är särskilt tydligt och viktigt när det kommer till aktieindexfonder. Eftersom att en aktieindexfond slaviskt följer ett index är den urskiljande faktorn mellan indexfonder som följer samma index i princip bara avgiften. Därför är det viktigt att hålla nere avgiften vid köp av indexfonder.

Jag är ständigt på jakt efter billigare alternativ till mina redan billiga indexfonder. När Avanza nyligen lanserade sin superbilliga globalfond (läs mer om fonden i mitt tidigare inlägg) var valet mellan Avanza Global och mitt befintliga innehav av Länsförsäkringar Global Indexnära enkelt. Eftersom att båda fonderna i princip är likvärdiga, var det bara kostnaden som gjorde skillnad. Kan man få samma produkt för halva priset skulle nog de flesta, mig inkluderat, ta det billigare alternativet.

När Avanza den 24 augusti i år lanserade Avanza Global beskrevs fonden som världens billigaste globalfond. Avanza gick faktiskt så långt som att förklara att den var universums billigaste globalfond. Vid närmare eftertanke var Avanzas hyperbol inget mer än en truism eftersom att det bara finns en Jord i universum (om du inte tror på multiversum det vill säga).

Den intressanta frågan är därför inte vilket förstärkande ord som används för att beskriva Avanzas fond utan om den verkligen är billigast i världen.

Jag började leta och fann ganska snart att det fanns en billigare global fond. Den fonden hade lanserats bara några veckor innan Avanza Global äntrade vårt universum. Den 2 augusti lanserade nämligen den amerikanska fondförvaltaren, Fidelity en helt gratis global aktiefond, Fidelity ZERO International Index (FZILX).

 

FZLIX avser att efterlikna avkastningen på världens börser, exklusive USA. I fonden ingår, tillskillnad från Avanza global som är USA-tung, både utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Detaljer kring fondens innehav har jag ännu inte lyckats hitta, men återkommer när närmare information finns att hämta.

Vill man komplettera den internationella gratis-fond med en USA-fond kan det vara värt att också känna till att Fidelity även lanserat en helt gratis USA-fond, FZROX. Slår man ihop FZROX med FZLIX får man förmodligen universums billigaste globala paketlösning.

Tyvärr går inte fonderna att köpa via svenska mäklare, men de bekräftar att trenden mot billigare indexfonder fortsätter. Fidelitys radikala erbjudande visar också att Avanza Global inte är universums billigaste paketlösningen för den som vill skapa en portfölj med riktigt billig global exponering. Än så länge förblir därför Avanza Global det billigaste internationella alternativet för oss som inte har tillgång till mäklare på andra sidan Atlanten.

/Ecorren

Ps. Apropå billiga fonder. Den första oktober startade AMF pension en ny billig företagsobligationsfond med avgift på 0,1 procent. I paritet med avgiften på Spiltans företagsobligationsfond.

One thought on “Universums billigaste globala fondpaket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.