Sparande i tanken

Att börja spara handlar om ändrat beteende. Men att väcka intresset för att börja ändra handlingssätt startar kanske genom en tankeställare.

Här om dagen satt jag och pratade med några härliga människor över en lunch och på något vänster kom vi in på sparande. Okej, det kanske var jag som förde in diskussionen på temat.

Någon i sällskapet tog upp frågan om svenska kyrkan. Poängen personen försökte göra handlade inte om det ekonomiska utan mer religiösa aspekter av medlemskapet. Jag kopplade däremot hastigt på det ekonomiska argumentet.

Jag berättade att jag lämnade svenska kyrkan när jag var 18. Skälet då var inte främst ekonomiskt, men mitt adjö till församlingen har oundvikligen bidragit till en finansiell vinning.

Mitt inlägg möttes av reaktionen: “Men inte är det mycket pengar man spar på att lämna kyrkan?!”.

Jag svarade att över ett arbetsliv kan man se fram emot några extra hundra tusen kronor på pensionsdagen.

Lunchsällskapet var först inte övertygad, men efter lite fortsatt diskussion märkte jag hur det gick upp för sällskapet att ett sparande, även om litet, över lång tid och med ränta-på-ränta effekten faktiskt kan generera betydliga summor.

Jag kanske övertolkar samtalet, men vill ändå minnas att jag planterade en tanke. Tanken om att man med små ansträngningarna kan dra nytta av marknadens och tidens kraft.

Har du inspirerat andra till sparande? Hur började din spar-resa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.