Ecorrens intervju med Anna Svahn

Vem är Anna Svahn?

Anna Svahn är egentligen en tjej uppvuxen på en liten hästgård utanför Skövde! Jag kommer inte från en familj där man diskuterat särskilt mycket ekonomi men jag gick alltid runt som barn och sa att jag skulle bli ”chEf” (ja, med ”e” till mina föräldrars förtret eftersom västgötskan alltid drar till med ett ”ä” istället för ”e”). Efter att ha bott i Malmö, pluggat ekonomi och jobbat i fem år så flyttade jag till slut till Stockholm för två år sen och sen i somras har jag varit egen och spenderar dagarna med att skriva, läsa, investera och träffa spännande bolag och människor!

Varför började du spara?

Jag har alltid velat resa mycket, bo fint och gillar känslan av att vara fri, så sparandet har framförallt handlat om det. Jag är egentligen, trots att jag gillar att ta risker med mina investeringar, lite av en trygghetsnarkoman och visste att om jag i framtiden ens skulle våga mig på att säga upp mig för att driva eget så skulle det krävas att jag kände mig ekonomiskt trygg.

Vad har du för mål med ditt sparande?

Jag har inga särskilda enskilda mål mer än att jag vill fortsätta investera i bolag och projekt som jag tycker är spännande, men framförallt handlar det väl om fortsatt frihet!

Hur placerar du ditt sparande?

Jag har ju min egen strategi som jag kallar för ”Cygnus” som allokerar mellan aktier, jordbruksråvaror och guld. Jag har alltid 10-20 % guld i portföljen som fungerar som min försäkring och sen allokerar jag mellan aktier och jordbruksråvaror beroende på historisk relativ avkastning och en kvalitativ kompletterande analys av konjunkturläge etc. Historiskt har modellen varit tungt viktad mot aktier, vilket också är tanken, med i snitt 72,5 % av hela portföljen mot aktier per år. Softs/jordbruksråvaror använder jag alltså som hedge när aktier är dyra och är inte ett tillgångsslag som jag investerar långsiktigt i på samma sätt som med aktier.

Vad är ditt bästa spartips?

Att bara börja! Det är så lätt att skjuta på sparandet och tänka att man ska göra det ”sen” men det där ”sen” kommer sällan då. Därför är det viktigt att skapa sig ett mindset där sparandet är en naturlig del snarare än att man känner att man får göra avkall på andra saker.

Besök Anna Svahn på twitter eller hennes blogg.

/Ecorren

*Bilden på Tove Zander har lagts upp med fotografens godkännande.

3 thoughts on “Ecorrens intervju med Anna Svahn

  1. Vill bara påpeka ett litet stavfel, det står ”henens blogg”. Det ska ju vara ”hennes blogg”. I övrigt en intressant artikel.

  2. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.