Hjälp! Börsras next?!

Få kan ha undgått de senaste sensations-rubrikerna i media som varna för fallande börser och artikel som ger “tips” på hur du ska agera.

Att media lockar med rubriker är inget nytt. Inte heller något vi bör klandra medierna för. De vill ju, precis som många av er som läser denna blogg, tjäna pengar.

Däremot kan vi som investerar försöka rusta oss själva så att vi blir mindre mottagliga för sirenernas lockrop.

Att människan är mer mottaglig för potentiella risker än möjligheter och programmerade att agera när en uppfattad fara lurar kanske hjälpte våra förfäder på Afrikas proverbiala slätter.

När det kommer till investeringar är däremot våra nedärvda reaktioner till liten nyttan. Inte sällan påverkar de våra möjligheter till avkastning negativt.

När alla börjar prata börsoro är det lätt hänt att man som investerare vill logga in och kolla hur portföljen har utvecklats.

Men att titta på sin portfölj (allt för ofta) leder enligt forskning till sämre avkastning, något jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Börjar man titta på sin portfölj när siffrorna lyser rött är det lätt hänt att man i stundens hetta agerar på ett sätt som inte gynnar ens portfölj.

Vi vill följa flocken, vi hatar att förlora pengar och har svårt att skilja orsak från slump samtidigt som vi har svårt att förstå kraften i exponentiell tillväxt. Alla dessa tillkortakommande kan gör att vi fattar kortsiktiga beslut som gör att vi får mindre pengar än vi hade kunnat få i slutet av vår investeringshorisont.

Investeringsgurun Benjamin Graham uttryckte det hela väl:

 “Investerarens största problem, och dessutom hans värsta fiende, är förmodligen han själv.“

I tider av börsoro, när förståsigpåare och medier varnar för börskrascher och tipsar om hur man ska agera, gör man oftast klokast i att göra det motsatta; Inget!

Inaktivitet förutsätter däremot att du har en bra investeringsstrategi som håller över lång tid.

Min strategi är busenkel (och jag tar inget betalt för den!). Köper breda indexfonder månad in och månad ut, oavsett börsens utveckling.

Hur reagerar du på det mediala bruset när börsen blir orolig?

/Ecorren

One thought on “Hjälp! Börsras next?!

  1. I’d should test with you here. Which isn’t one thing I usually do! I enjoy studying a submit that can make individuals think. Additionally, thanks for allowing me to remark!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.