Hur mycket är tillräckligt?

Rikedom mäts inte bara i pengar. En stressfri tillvaro och tid med nära & kära är ofta en viktigare faktor än kronor och ören.

Men även de som är rika på tid och kärlek behöver pengar.

Fråga är därför inte om pengar behövs, utan hur mycket man behöver.

Enligt en studie från Scwab anser amerikaner att motsvarande 12 millioner kronor i förmögenhet gör en finansiellt trygg medan det anses behövas 22 miljoner kronor för att anses vara välbärgad.

Enligt en annan amerikansk studie, från Fidelity krävs hela 47 miljoner för att känna sig förmögen, åtminstone när man frågade dem som redan hade 22 miljoner i snittförmögenhet.

Nöjer du dig med 20 tusen i månaden räcker det med 6 miljoner enligt den så kallade 4% regeln (enligt vilken du behöver ett aktiekapital som är så stort att en 4 % årlig avkastning efter inflation täcker dina utgifter under ett år).

Men sett till den senaste lyckoforskningen krävs en månadsinkomst på mellan 58 – 70 tusen för att nå maximal tillfredsställelse. Det skulle då krävas minst 17 miljoner i kapital.

Hur mycket tycker du är tillräckligt?

Ecorren

PS. Är det inte så att ju mer kapital du har, desto mindre känns det?

 

 

 

3 thoughts on “Hur mycket är tillräckligt?

 1. Intressant ecorren! Tror det ligger mycket i som du tog upp att ”Enligt en studie från Scwab anser amerikaner att motsvarande 12 millioner kronor i förmögenhet gör en finansiellt trygg medan det anses behövas 22 miljoner kronor för att anses vara välbärgad.”

  Beroende på hur bra vi är att hantera vårt kapital kan sannolikt många känna sig finansiellt trygga med mindre (exempelvis inom vår bloggosfär) Men för många som kanske inte är lika fokuserade eller ekonomiskt medvetna behövs det mer miljoner för att känna trygghet. Kanske eftersom de tänker på att man vill kunna köpa flera bilar, fin villa och sommarhus, utan belåning samt ett par resor om året med familjen och då blir det snabbt pengar av det, för att leva och finansiera det livet.

  Men för den lite mer minimalistiske räcker det säkert med 5-7 miljoner för att känna samma finansiella trygghet.

  Hur känner du själv?

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  1. Inte landat i något belopp i huvudet men tycker att fyraprocents regeln är intressant att utgå ifrån. Håller med dig om att ett minimum ligger på 5-7 om man ska leva någorlunda bekvämt utan annan försörjning.

 2. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.