Ecorrens intervju med KtM

Idag har jag äran att presentera min intervju med en av finanstwitters mest aktiva och sparsamma profiler, nämligen Kronan till Miljonen (KtM). Vem som verkligen döljer sig bakom sparprofilen avslöjas tyvärr inte men däremot massor med annat intressant om KtM.

Så vem är KtM? ·

KTM är en man mellan 30 – 35 år som bor i en av Sveriges mindre städer. Jag lever tillsammans med sambo KTM och tillsammans äger vi en bostadsrätt på drygt 70 kvm. Inga djur, inga barn och i övrigt en för tillfället väldigt taskig familjesituation.

Till vardags jobbar jag som systemutecklare samt driver min egen blogg kronantillmiljonen. I övrigt gillar jag att tillbringa tiden med att spela en hel del (Overwatch för tillfället) samt träna och äta onyttigt.

Varför började du spara?

Som många andra så började jag spara vid den tidpunkt då jag insåg att pengar kan föda andra pengar. Världens åttonde underverk, d.v.s. ränta-på-ränta effekten, blev allt för lockande helt enkelt.

Mitt intresse för sparande började på en tjänsteresa med några kollegor. Väl på Arlanda förklarade en av kollegorna att han väntade på att börsen skulle öppna. Detta för att han skulle sälja lite aktier som han köpt dagen innan. Kl. 09:00 öppnade börsen och hans säljorder gick igenom, med en vinst på 1500 kr. Jag blev genast intresserad och började läsa på själv hur man gjorde. Vid det här laget var jag närmare 30 år.

Det var först något år senare som utdelningsintresset med den passiva inkomsten väcktes till liv på allvar.

Och hur orkar du hålla igång sparandet? ·

Att hålla igång sparandet har egentligen aldrig varit jobbigt för mig. Jag började spara 1000 kr i månaden men sedan när jag insåg hur galet roligt och givande börsen var så blev detta min hobby. Vissa lägger tusentals kronor för att uppfylla sin hobby som golfspelare eller fiskeentusiast.

Sparandet och investeringarna växte till en hobby som jag med all glädje lägger pengar på varje månad. I ärlighetens namn så förstår jag inte vad jag lade pengar på tidigare. Bortsett från min dåliga familjerelation idag så lever jag inte ett sämre liv, trots ett mindre kapital att röra mig på varje månad.

Vad har du för mål med ditt sparande? ·

Det första stora målet jag hade var att nå 1 miljon kr utan något som helst kapital eller kunskap om investeringar. Nu när det snart är uppnått börjar jag blicka framåt.

Självklart är det lockande att se i vilken utsträckning jag kan utöka mina passiva inkomster för att matcha mina utgifter. Ett mål som jag har i närtid är att låta utdelnignarna jag får täcka alla mina fasta utgifter under ett år (avgift bostad, el, försäkringar, tandvård, bredband etc.)

Hur placerar du ditt sparande? ·

Mitt sparande är just nu uppbyggt av 4 staplar:

Avanza – här ligger majoriteten av mitt sparande och här kör jag en blaning av investmentbolag samt stabila utdelare. Just utdelningsaktier tror jag stenhårt på och har hitintills funkat väldigt bra. Dessutom har jag lite preferensaktier och utländska innehav.

Lendify – i stället för att placera i exempelvis räntefonder så har jag en del av mitt kapital i Lendify där jag lånar ut pengar till privatpersoner och får avkastning för den risk jag tar.

Tessin – investerar i fastighetsprojekt. Här har jag ett avslutat projekt samt 2 pågående projekt.

Kameo – jag har precis blivit kund hos Kameo men tycker det verkar intressant. Mer om det kan du läsa på bloggen.

I övrigt så har jag en väldigt liten krigskassa samt enbart en buffert som jag har ifall skiten skulle hopa sig här hemma.

Så slutligen, frågan jag ställer alla, vad är ditt bästa spartips?

Mitt bästa spartips är att skriva ner ditt sparande. Bara genom att dokumentera detta och se utvecklikngen så kommer du triggas att förbättre siffrorna och nå nya höjder. Med din nyvunna motivation kommer du upptäcka egna vägar att optimera ditt sparande.

Stort tack KtM för att du tog dig tid att ställa upp!

2 thoughts on “Ecorrens intervju med KtM

  1. Riktigt stort tack för att du tog dig tid och ville intervjua mig Ecorren.

    Ha en fantastiskt fin jul här framöver!

  2. You can definitely see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.