Ett lysande exempel

“Most investors, both institutional and individual, will find that the best way to own common stocks is through an index fund that charges minimal fees. Those following this path are sure to beat the net results (after fees and expenses) delivered by the great majority of investment professionals.” Warren Buffett, Chairman, Berkshire Hathaway

Går det att slå börsens genomsnittliga utveckling, dvs. index? Absolut.

Kan de flesta konsekvent slå index över tid?
Knappast.

Inte ens om du är en professionell aktiv investerare med stora resurser har du oddsen på din sida. 

Faktum är att det bara är några, om ens någon, procent av aktiva investerare som konsekvent slår index över tid. 

Att på förhand identifiera vem av de tusentals aktiva investerare som kommer att göra detta är nästan omöjligt. 

Därför har jag landat i att investera i breda billiga indexfonder som speglar marknaden. 

Om du läst min blogg, vet du att jag har två aktie-indexportföljer. En hos Avanza och en hos Nordnet. Båda innehåller breda billiga aktieindexfonder som speglar den globala marknaden med tonvikt på Norden. 

Sedan februari har jag lagt till en tredje portfölj. 

Den ligger hos fondroboten Lysa. 

Det finns flera fondrobotar där ute, men Lysa är den som är klart billigast och den som ligger nära min egen investeringsfilosofi. 

Genom Lysa kan du ta automatiseringen av ditt sparande till nästa nivå. 

Som jag beskrivit i tidigare inlägg är mina investeringar i portföljerna hos Avanza och Nordnet ganska automatiserade. Varje månad förs pengar från mitt lönekonto automatiskt in hos nätmäklarna som automatiskt köper fonder utifrån den fördelning jag angett. 

Genom Lysa sker investeringen i värdepapper automatiskt. Fördelen jämfört med mina egna portföljer är att Lysa även automatiskt behåller fördelningen mellan de olika fonderna. Hos Avanza och Nordnet får jag göra jobbet själv. Har man räntepapper i sin portfölj, sker även automatisk om-balansering mellan tillgångsslagen räntor och aktier. (För tillfället har jag dock bara aktiefonder i samtliga portföljer då jag investerar på lång sikt.) En annan fördel med Lysa är att de uppdaterar fonderna om det kommer något bättre alternativ. Det jobbet får jag göra själv hos Nordnet och Avanza. Denna högre grad av automatisering är inte unikt för Lysa, det ligger i robotens natur. 

Däremot har Lysa den lägsta avgiften bland svenska fondrobotar vilket tilltalar mig.

Fördelning i min portfölj hos Lysa

Liksom jag tror Lysa på billiga fonder. Investerar man i breda indexfonder är avgiften den viktigaste urskiljande faktorn. Totalavgiften för min aktieindexportfölj hos Lysa är 0,41 procent. Då ingår avgiften till Lysa och totalavgifterna för innehaven. Avgiften är låg, men ungefär dubbelt så hög som totalavgiften för portföljerna mina hos Avanza och Nordnet. Min Nordnet portfölj kostar tex. 0,17 procent per år. Men då får jag också göra en del av jobbet själv. 

Det jag också gillar med Lysa, vilket också framkom på ett av deras frukostseminarium, är att de eliminerat intressekonflikten mellan mäklaren och kunden. Till skillnad från andra mäklare, får Lysa inte någon ersättning från fondföretaget för förmedling av en viss produkt. Istället tar Lysa ut en avgift från dig som kund. Incitamenten att kränga dyra produkter försvinner med andra ord. 

Investeringarna i Lysa sker i ett investeringssparkonto, vilket för närvarande är förmånligt ur skattehänseende, och ska vara lika tryggt som investeringar hos andra mäklare så som Avanza och Nordnet.

Lysa har också aviserat att de kommer börja med kapitalförsäkringar, men det är inget som intresserar mig. 

För närvarande har jag endast ett mindre belopp och mindre månadssparande hos Lysa. Eftersom att jag är ny hos Lysa kommer jag utvärdera portföljen min om ett år och jämföra den med utvecklingen i mina portföljer hos Avanza och Nordnet. 

Om en av mina första insikter på börsen var att jag var sämre än index.

Min nästa insikt kanske blir att jag är sämre än en robot när det kommer till att bygga en portfölj?

2 thoughts on “Ett lysande exempel

  1. Hej
    Har lysa vald fonderna åt dig eller har du valt dom själv baserat på lysas rekommendation?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.